UX – User experience design

I den här artikeln tänkte jag gå igenom UX (User experience design). Vi kommer gå igenom lite hur vi människor fungerar på webben och vilka åtgärder vi kan göra för att förenkla besöket.

Vi kan väl börja med vad UX är. I grova drag är UX design som har tagits fram för att förenkla slutanvändarens upplevelse på hemsidan.

Vi har alla varit med om horibla sidor där upplevelsen slutar med att man stänger ner fliken eller återgår till att scrolla på Facebook. Den gemensamma nämnaren brukar oftast vara att man helt enkelt inte hittar det man söker, man kanske fastnar i nån typ av laddsnurra eller har ett formulär som innehåller hundra fält som man ska fylla i. Hemskt!

Ledande företag arbetar febrilt för att du ska få en så behaglig tur genom ”sign-in”-flöden och att deras produkt är så självklar att vem som helst kan använda det. Det finns anställda som analyserar användarflöden och försöker att hitta tydliga avvikelser i tapp. Skulle de tappa 10-15% bara genom ogenomtänkt sign in så är det så klart ett stort tapp på användare.

Människan

Vi har många sinnen men det är synen som får vara vägvisaren på webben. Därför är det viktigt att vara tydlig på hemsidan.

Enligt en studie som Nielsen Norman Group har gjort så skummar vi av en hemsida som bokstaven F. Först gör vi en horisontal överblick på toppen av sidan. Därefter en kort vertikal överblick på vänster sida. Sedan en lite kortare horisontal överblick från vänster. Sedan en vertikal överblick till vänster för att tillslut format ett F. Det innebär att det är i den här F-formade ytan du har störst chans att vara tydlig.

Ett par tips för en tydligare hemsida

I ett första steg kan du fråga folk hur de upplever sidan. Sätt gärna upp lite mål och be de hitta det själv på hemsidan. Det kan vara att hitta information, kontaktformuläret eller något du anser är viktigt med din sida. Sitt gärna med de när de utför testen. Det är alltid enklare att hitta något när man vet vart det är.

Det finns även smarta analysprogram till hemsidan. Vi rekommenderar att använda Google Analytics eller Hojtar insights. Undrar du varför ingen klickar på någon knapp eller varför du inte får några mail från kunder på hemsidan så kan dessa vara en bra vägvisare.

Heatmap

Hur är det med innehåll som inte syns på första sk. ”folden” eller skärmytan på svenska?

Det innebär att du tvingar fram ett agerande av användaren. Nu gäller det att tänka till!

Vi kan väl säga att du har två typer av besökare. Den som söker och snabbt vill hitta en rubrik, en länk eller något för att få en sjuts i rätt riktning. Sen finns de personer som vill fördjupa sig. Ett tips är att hålla texterna lite kortare med möjlighet för mer läsning så kan man snabbt navigera sig fram på sidan. Om du försöker bygga innehåll med det viktigaste högst upp och därefter går in på djupet i den ordningen så är mycket vunnet och mindre scroll. Det är nämligen inte så många som orkar scrolla sida efter sida, särskillt inte om det är mycket text. Har du en knapp eller något du vill att användaren ska göra längst ner så kanske det bara är 10% av dina besökare som har kommit så långt.

Optimera dina sidor

Visst blir vi alla lite smågalna på myndighetssidor, kommunssidor, försäkringssidor m.m.? Jag undrar hur många hundra undersidor de har och vad jag undrar mest över är hur många sidvisningar de har på sina undersidor. Dessa hemsidor måste så klart innehålla mycket och jag är övertygad över att de lägger resurser på förenkling av flödet.

Det man kan göra är att fundera på om vissa sidor kan bakas ihop med en annan och se över länkar och rubriker. Fundera även om menyn borde delas upp i viktiga och mindre viktiga delar, en eller två menyer och om du för vissa viktiga länkar till och med skulle behöva en egen knapp på sidan som driver besökarna till den viktiga sidan.

Har du några exempel på dålig UX?

Här följer ett par exempel som har blivit poppis och som jag har reagerat på.

I skrivande stund är det väldigt populärt att bygga hemsidor med tre streck som meny för datorn. Vill man verkligen gömma länkarna när det finns plats för de. Det innebär att besökaren måste först klicka på menyn för att se vad som döljer sig där under. På surfplattan och mobilen finns det inte plats för någon större meny och eftersom vi är vana med att klicka på liknande länkar så känns det naturligt.

Hemsidor använder numera bilder som tar hela skärmen och tvingar användaren till att antingen klicka på de tre strecken eller scrolla ner. Vi ser alltså bara en hälsningsfras eller logo i första rutan.


Det var väl mina små funderingar och tips. Om du har några ämnen du vill veta lite mer om så är du välkommen att skicka ett mail till mig så ska jag försöka att skriva en artikel om det.