Hur funkar SEO egentligen?

En artikel om SEO, HTML, semantik, Google och laddtider.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering, från engelskans Search Engine Optimisation eller förkortat SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar i sökmotorer.

Nu tänkte jag berätta lite mer ingående vad du som hemsideägare bör tänka på för att följa de standard som finns idag. En del av den här artikeln kan vara svår att förstå sig på om du inte vet något om programmering men jag hoppas att du kanske snappar upp lite punkter som kan vara bra att veta.

Webbdesign och planering

En hemsida börjar oftast här. Man skissar och planerar struktur. Det är ofta här man gör ett avgörande misstag.

Hemsidan designas för att vara snygg utan tanke på vad man vill berätta och vart man vill berätta det i dokumentet. Man tar ofta in en designer som presenterar en ursnygg hemsida där all content har åtsidosatts för de snygga illustrationerna. Nu tänker ni säkert att hemsidan ska vara snygg och man vill kanske inte ha för mycket content på hemsidan för då tar designen stryk eller så skrämmer man iväg besökarna. Både sant och falskt skulle jag säga. Om du träffar mig lite hastigt och snabbt ska få fram vad ditt företag gör så kan man klämma in det i några få utvalda meningar. Vad Google däremot gillar är just mycket innehåll så det går liksom inte riktigt ihop.

Därför är mitt förslag att plocka fram det viktigaste högt upp i dokumentet och sedan fördjupa sig i ämnet lite längre ner i sidan.

En Google-bot

Vad som händer när de olika sökmotorerna hamnar på din sida är lite som vi gör med ett dokument. Boten läser uppifrån och ner. Den försöker samla på sig så mycket vettig information det går av sidan och bilda sig en uppfattning och slutligen ranka på te.x. Google. En google-bot förstår sig på html-taggar och det är nu vi kommer till det viktiga..

HTML, semantik och scheman

Html ur SEO-perspektiv är ett sätt för oss som skapar sidan att kommunicera så tydligt som det bara går för en bot vad texten innebär och vilken betydelse den har i dokumentet. Man bör alltid tänka på vilka html-taggar passar bäst för vad den innehåller så att vi inte lurar boten att tro att det är något den inte är. Vanligt förekommande är sk. div-vattenfall där utvecklare skriver in en massa onödig html-markup som kunde undvikas om utvecklaren hade lagt lite mer själ i koden. Html skall alltså inte användas för styleing. All style görs med css.

Med html5 som är dagens standard introducerades en rad nya html-taggar som ger utvecklaren ännu större möjligheter att vara just tydlig i sitt språk. Kombinerar man scheman från schema.org så har du gjort allt i din makt med semantik och html.

Meta-taggar

Meta-taggar är som ett dolt sidhuvud för bl.a. botar där sidan beskrivs. Meta-taggar används även för open graph som de olika sociala medierna använder för delning av en sida.

Vanligt förekommande fel på hemsidor är repetativ beskrivning om företagets verksamhet på alla sidor. Meta-taggarna description och keywords är till för att beskriva innehållet på just den sidan den är skriven på. Dessutom ska dessa fraser hittas på just den sidan, annars riskerar de att ignoreras.

En description bör med en eller två meningar beskriva sidan. Keywords är till för nyckelord, inte meningar. Sedan är jag lite osäker om Google bryr sig så mycket kring keywords längre. Där råder det lite delade meningar kring ämnet. Jag brukar ändå ha med de och jag använder det mycket sparsamt med mellan 5-7 nyckelord som finns med i dokumentet.

Sitemap

Börja med att skapa ett konto på Google Search Console. Därefter kan en sitemap laddas upp där. Google search console är även panelen där du kan hantera allt från oönskade länkar du inte vill ha med på google om de redan har blivit indexerade.

SSL och responsive

Google gillar säkra hemsidor där trafiken hanteras krypterat. Se till att investera i SSL (https:// uppe i adressfältet med ett grönt lås). En modern hemsida skall även vara responsive (mobilanpassad). Du kan testa din hemsida här.

Laddtid

Är det något som verkligen segar ner en hemsida är bilder som är onödigt stora och okomprierade. Din systemkamera tar bilder som passar för tryck. Dessa bilder är otroligt stora och gör din hemsida seg. Min rekommendation är att skala ner dessa med ett bildredigeringsprogram som Photoshop. Det finns även gratisprogram att hitta på nätet.

Följande steg kräver kunskap inom programmering.

Ta bort all javascript utom de som faktiskt analyserar sidan ner till slutet av dokumentet. De har en tendens att pausa all rendering av hemsidan tills filerna har lästs in. Försök följ googles rekommendationer här

Det man även bör göra är följande

  • Minifiera all css och javascript.
  • Rendera cachade sidor.
  • Aktivera rendering med gzip om möjligt.

 

Det var väl i stora drag det mesta man ska tänka på när man ska skapa en hemsida. Jag har säkert missat något men jag tror att de viktigaste punkterna finns med i den här artikeln.

I nästa artikel kommer jag berätta lite om hur man gör för att undvika att dina besökare lämnar sidan. Det är ett så pass stort ämne så jag tror vi lämnar detta som det är och gör en egen artikel för det.

Jag hoppas att du har snappat upp lite bra tips här och tveka inte att kontakta mig eller Carl här på sidan så hjälper vi gärna dig med SEO.